ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τμήμα Γεωλογίας - Τομέας Γεωλογίας

 

 

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΝΕΟΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

 

Μέθοδοι καθορισμού του προσανατολισμού των τεκτονικών τάσεων

 

γ. Ανάλυση μιας ομάδας πτεροειδών ρωγμώσεων ή στυλόλιθων

 

Μια ομάδα πτεροειδών ρωγμώσεων που συνδέεται μ' ένα σύστημα ρηγμάτων μπορεί να καθορίσει χονδρικά μεν, αλλά γρήγορα και εύκολα μια γενική διεύθυνση ενός κύριου άξονα επιμήκυνσης Χ (άξονας εφελκυσμού) και όχι ακριβώς τον άξονα σ3. Για το σκοπό αυτό μετριούνται οι πτεροειδείς ρωγμώσεις ως επίπεδα και σε στερεογραφική προβολή προβάλλονται οι πόλοι τους (πF). Οι πόλοι αυτοί συγκεντρώνονται με μια πυκνότητα σε ορισμένες περιοχές του διαγράμματος. Το μέγιστο αυτό της πυκνότητας αντιστοιχεί στον άξονα εφελκυσμού. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα από τον Ελληνικό χώρο αποτελεί εκείνο του σχήματος 58.

Σχ. 58. Πόλοι (πF) μιας ομάδας πτεροειδών ρωγμώσεων που συνδέονται με τεταρτογενή ρήγματα της περιοχής Αταλάντης. DND: κανονικά ρήγματα με δεξιόστροφη συνιστώσα, DNS: κανονικά ρήγματα με αριστερόστροφη συνιστώσα. (Κατά Philip 1974).

 

Με ανάλογο τρόπο από μια ομάδα τεκτονικών στυλόλιθων μπορεί να υπολογιστεί η κύρια διεύθυνση της βράχυνσης (Ζ) για τη συγκεκριμένη παραμόρφωση, δηλαδή να προσδιοριστεί η διεύθυνση της συμπίεσης. Αυτό πετυχαίνεται με τη μέτρηση των διευθύνσεων των pic των στυλόλιθων που όπως είπαμε είναι κάθετες στα επίπεδα των στυλόλιθων. Με την προβολή των διευθύνσεων αυτών υπό μορφή γραμμικών στοιχείων (πόλοι στο δίκτυο) βρίσκονται οι περιοχές με τη μέγιστη πυκνότητα που καθορίζουν τη διεύθυνση του άξονα σρ με τρόπο ανάλογο μ' εκείνον που φαίνεται στο σχήμα 58.

 

 

 

Τεχνική επιμέλεια & Επεξεργασία: Σωτ. Π. Σμπόρας